JEL újság

Új teremtmény Krisztusban (2)
Johanna-Andrea nővér • 2022.03.21

Új teremtmény Krisztusban (2)

Johanna-Andrea nővér Nagy Szent Teréz Belső várkastély című művén keresztül a karmelita lelkiséget bemutató sorozatának utolsó része.
Ima a békéért

Ima a békéért

Vezesd újra otthonukba a menekülőket,
és a katonák fegyverét cseréld ekevasra,
mert írva vagyon:
Az Úr békével áldja meg népét.
A bibliai hit
Thuránszky István • 2022.03.06

A bibliai hit

Nem annak az élete kudarc, aki emberi szemmel nézve szerencsétlen, de ismeri az Igazságot, hanem annak az élete, aki egy életet leél az anyagiak bűvöletében. Ábrahám ismerte az Igazságot, hittel ajánlotta fel Izsákot, és hitben halt meg, a mennyei után vágyakozott, Istenének nevezte a Teremtőt – és várost készített számára az Isten.
A tetten ért Isten
Simon István • 2022.02.28

A tetten ért Isten

Azok az emberek szentek, akiknek a természetében, életében és cselekedeteiben látható, hogy Isten él. (Söderblom) Itt különös hangsúlya van a szónak, hogy él, létezik, tehát tetten érhető, mert az Isten nemcsak úgy van, de létezik és cselekszik is. A van Isten vagy nincs Isten vitája teoretikus és értelmetlen, hiszen valójában mindkét állítás bizonyíthatatlan.
Új teremtmény Krisztusban
Johanna-Andrea nővér • 2022.02.16

Új teremtmény Krisztusban

Hosszú és fáradságos az út idáig, de megéri belevágni, és a kegyelem erejében vállalni a küzdelmeket, hogy alkalmassá váljon az ember ennek a titoknak befogadására, amely olyan ajándék benne, amit csak ki kell bontania.
Aki az Úrral egyesül, egy Lélek ővele
Johanna-Andrea nővér • 2022.01.20

Aki az Úrral egyesül, egy Lélek ővele

A belső vándorúton az ember megérkezik a benne lakozó Kedveshez, aki el nem lankadó türelemmel várja őt. Hívogatja, csalogatja, mint a szerelmes a kedvesét. „Jöjjön a kedvesem kertjébe, és élvezze pompás gyümölcseit!” (Én 5,1)
Ima újév hajnalán

Ima újév hajnalán

Úgy kezdődött, hogy meghallottam a csöndet. Tudatom egyszerre rámozdult, mint a tavaszra készülő hóvirág. Pillám résnyire nyílt, és felsejlettek a bútorok körvonalai. Hanyatt fordultam és sóhajtottam. Új napra, új évre ébredtem, Istenem!
Életünk ideje
Simon István • 2022.01.03

Életünk ideje

Az idő sodrásában élünk, így alig vesszük észre, hogy „az évek szállnak, mint a percek”. Többnyire a naptár, s az esztendő vége figyelmeztet minket arra, hogy Pál apostolnak igaza van, „az idők gonoszak”, észrevétlenül telnek a napok, az évek, s velük együtt az élet.
Isten dicsőségéről
Makláry Ákos • 2021.12.24

Isten dicsőségéről

Istent megdicsőíteni azt jelenti, hogy szeretetkapcsolatban élek vele, és egy sajátos véráram alakul ki közöttünk. Az ő kegyelme és szeretete megérint, ezáltal érintetté és elvarázsolttá válok, így képes leszek olyat tenni és úgy élni, ami több mint önmagam, mert képes leszek átlépni saját határaimat.
Áldott várakozás
Simon István • 2021.12.01

Áldott várakozás

Erőltetett menet az életünk, mindig sietünk, ezért elviselhetetlen számunkra, ha az időt várakozással kell töltenünk. Elég csak a közlekedésre gondolnunk, ahol a dugóba került autósok türelmetlenül várakoznak. A várakozás többnyire helyben járásnak, üresjáratnak tűnik, ezért ódzkodunk tőle. Azonban most nem ilyen várakozásról lesz szó.
Fehér vértanúság
Johanna-Andrea nővér • 2021.11.19

Fehér vértanúság

A szenvedés meghív arra, hogy lépjünk ki önmagunkból, és forduljunk szeretettel mások felé. Ez az egyik teendő a hatodik lelki lakásban. Ahelyett, hogy önmagunk körül forognánk saját fájdalmunkban elmerülve, meglátjuk Jézust a másikban.
Krisztus a belső ház
Johanna-Andrea nővér • 2021.10.26

Krisztus a belső ház

Belső várkastélyunk ötödik lakásának nagy kegyelme: az egyesülő ima ajándéka, amely nem tart tovább fél óránál, de a lelket úgy megsebzi Krisztus szeretete, hogy ezután mindig vele akar lenni. Ahhoz, hogy ide elérjünk, „nagyon-nagyon sok kell, és sem a kicsiben, sem a nagyban nem szabad hanyagnak lennünk” (BV 5.1.3).

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A jel új ruhája

Nyolc évvel a jelujsag.hu elindulását követően lapunk új külsővel jelentkezik. Oldalunkon megtalálják az elmúlt tizenkét év teljes tartalmát, több mint 1300 cikket csaknem 250 szerző tollából.

Keresztút

Van-e félelmesebb és fájdalmasabb metaforája az emberlétnek, mint Krisztus keresztje? Aligha, mivel a kereszt magába sűríti mindazt, ami a test és a lélek számára elviselhetetlen teher, kimondhatatlan kín és keserűség.

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!