JEL újság

Provance-i karácsony

Vége a nyárnak, már az ősz is hűvösre fordult, a napok rövidebbek lettek. Lassan készülődni kell karácsonyra. A franciaországi Provence-ban kicsit más a készülődés, mint máshol, több évszázados hagyománya van, melyet a helyiek ma is élnek.

Provence különleges hely. Fontaine-de-Vaucluse-ben megtalálhatjuk Petrarka emlékét, Jeanna királynő romos kastélyát Guillaumes-ban. Aigues Mortes városkából indult többször is útjára feleségével, Margittal, a provence-i hercegnővel az egyetlen szent francia király, Lajos. Az általa alapított, gyönyörű templom ma is látogatható. Saint-Rémy-de-Provence-ban született Nostradamus, aki a legismertebb jövendőmondó és orvos volt. Sírja Salon-de-Provence-i Szent Lőrinc-templomban található.

Provence-ban akadt fenn az a bárka, amelyről kimentették a menekülő Marie Jacobát, Marie Salomét, akik a hagyomány szerint Szűz Mária rokonai voltak, valamint Marie Magdolnát és szolgálójukat, Sárát. Ez a viharos tengerparton, Saint-Marie-de-la-Mer nevű halászfaluban történt. Mária Magdolna évtizedeket élt le a Saint-Baume-hegyen Saint-Maximienben. Sírját, mely a bazilikában található, minden francia király felkereste.

Sára, vagyis Szent Sára a világ cigányságának a védőszentje, szobrát minden év májusában megfürdetik a tengerben Saint-Marie-de-la-Mer városkában. Egyes hagyományok szerint Sára a tengerre terítette a palástját, hogy Mária Magdolna ki tudjon szállni a bárkából. 

Messzire kalandoztam el, most már ideje áttérni a karácsonyi készülődésre.

Provence-nak egyszerű, de nagyszerű a karácsonya.

December elején már nagy a készülődés, sok kis városkában betlehemek kiállítása és vására van. A betlehemes standok a házak előtt sorakoznak, ahol meg lehet venni egyenként is a kis figurákat. A nevük santon, és egyik szebb, mint a másik. Nagyon sok helyen a betlehem az adott falunak vagy a városkának a mintájára van kialakítva, ami még szebbekké és különlegesebbekké teszi őket. Povance városkáiban az esti utcák hangulata csodálatos, mint amikor valami nagy örömre készülnek az emberek. Igen, nagy örömre, a Megváltó születésére. 

Nagyon sok a turista ilyenkor, az üzletek tovább tartanak nyitva a szokásosnál, a templomok is nyitva vannak, ahová nem hívők is betérnek ilyenkor. Az utcákon felvonulásokat szerveznek állatokkal, és ahol – aki csak teheti – hagyományos viseletet ölt magára.

Lassan elérkezik a várva várt nap, ilyenkor hamar elnéptelenednek az utcák, mindenki siet haza, hogy a sötétedés beálltával elkezdődjön a készülődés a szent estére. A feldíszített karácsonyfa előtt áll a betlehem a sok-sok színes kis szoborral. Ilyenkor még üres a jászol, mellette egy várandós kismama szobrocskája áll.

Az ünnepi asztalt három hófehér abrosszal terítik meg az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Az asztal közepére három gyertyát tesznek. A kék az elmúló évet jelenti, a piros a jelent, a zöld pedig a jövőt, a reményt. A szentestén a jelenlévők közül a legfiatalabb meggyújtja a kék gyertyát, örök nyugodalmat kívánva, ha volt elhunyt a családban. Aztán a pirosat, hálát adva a jelenlevőkért, végül a zöldet, kívánva egy újszülöttet, vagy azt, hogy ha nem is többen, de legalább kevesebben ne legyenek az elkövetkező évben.

A hagyományos vacsora része a tizenhárom desszert, melyeknek külön asztalon van a helyük. Ezeket ősidők óta fogyasztják szenteste. Számuk Jézusra és a tizenkét apostolra utal. A tizenhárom desszert a következő: olíva olajos kenyér, fehér és fekete nugát friss gyümölcsökből és diófélékből. Nem maradhatnak el a négy szerzetesrendet jelképező édességek: a mandula a karmelitákra, a füge a ferencesekre, a dió vagy mogyoró az ágostonosokra, a szőlő vagy mazsola a domonkosokra emlékeztet. Ezenkívül kerül az asztalra szilva vagy datolya, alma, narancs, sárgadinnye vagy banán, kekszek, cukrozott gyümölcsök és befőttek. 

 

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Háború és béke Keleten

Innen, a Fülöp-szigetekről az orosz–ukrán háború távoli konfliktusnak tűnik, ám közvetlen szomszédunk a fenyegetett Tajvan. A Dél-kínai-tengeren a mi országunkhoz tartozó zátonyokat foglalnak el kínai hajók, és lehalásszák az ottani vizeket. Kell-e ezt tűrni? Nem csorbul-e az igazság, nem az agresszort támogatjuk-e a békével?

Pepe és a király

Pepe nem hibátlan valaki. Nekem ő az igazi király. Mint minden ember, aki elkötelezetten és lelkiismeretesen végzi munkáját, uralva szakterületét.

Tájékozódni a világban

Hogyan lesz valaki az egyházatyák korának, illetve az egyház szociális tanításának, a XX. századi keresztény szociális mozgalmaknak egyaránt termékeny kutatója?
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!