Rejtőzködő szentek - A rózsa neve

Nem, nem Umberto Eco nagy sikerű, egy bencés kolostor falai közt játszódó művére vonatkozik a cím. Ezúttal valóban e gyönyörű, illatos virágok elnevezéséről van szó.

 

Budatétényben működik a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet, amely egyben Magyarország legnagyobb rózsakertje és rózsa génbankja. A rozáriumot több mint ötven évvel ezelőtt Márk Gergely hozta létre, aki társaival együtt 205 magyar fajta rózsát nemesített. A kert területe 2,5 hektár, a kiültetett tövek száma kilencezer.

Az illatos ágyások közt sétálva eszembe jutnak a rózsás szentek: mindenekelőtt Árpád-házi Szent Erzsébet, Casciai Szent Rita, Lisieux-i Szent Teréz. Velük éppenséggel nem találkoztam ezúttal, bár tudom, hogy létezik a magyar királylány emlékére nemesített rózsafaj, virága rózsaszín és illatos. Ugyancsak rózsaszín az Árpád-házi Szent Piroska nevű növény, noha e névhez képzeletben az élénk pirosat társítanám.

Halvány rózsaszín a lourdes-i jelenések századik évfordulójának tiszteletére nemesített rózsa, a jelenések helyszínének nevét viselő Massabielle pedig fehér. Utalva a pápák habitusának színére, a XXIII. Jánosról elnevezett virág is fehér, ahogy a Mindszenty József emléke megjelenésével a fehér vértanúságot jelképezi. Szent László meggyvörös, a Schwarze (Fekete) Madonna bíbor színű, az Eminence pedig levendulalila. A legösszetettebb színe a Paradisenek (Paradicsomnak) van: ezüstös levendulalila, szélén rubinvöröses.

Van rózsája a Boldogasszonynak, Árpád-házi Boldog Jolánnak, Árpád-házi Szent Kingának, Boldog Gizella királynénak, Julianus barátnak, Avilai Szent Teréznek vagy éppen Szent Margitnak és Szent Gellért emlékének. Ezekről nem árulok el többet, biztatok mindenkit, hogy látogasson el a budatétényi rozáriumba.

Rochlitz Bernadett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020-09-04

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks