JEL újság

Rejtőzködő szentek - A képregény

A képregények könnyű olvasmányt jelentettek számomra gyermekkoromban: sok rajz, kevés szöveg, párbeszédek. Ezért szívesen olvastam Piff kalandjait a gyermekújságban, kihagyhatatlan volt Asterix és Obelix, majd egy rejtvényújság oldalain ismerkedhettem meg Rejtő Jenő három testőrével és utazhattam körül a Földet nyolcvan nap alatt – heti részletekben. 

A képregény – bár mai formája Amerikában született a 19. században – ősi keresztény műfaj: a katakombák falaira rótt jelek, a középkor templomaiban a szentírási történeteket megelevenítő biblia pauperum, a szentek életét ábrázoló freskóciklusok (például Giotto freskói Szent Ferenc életéről Assisiben) előfutárai a modern kori képregényeknek. Batman, Superman, Pókember és társaik napjainkra hatalmas karriert futottak be: már nem csak képregények rajzolt figurái. Filmvásznon és tévésorozatokban elevenednek meg, fröccsöntött gyerekjátékok és reklámhordozók váltak belőlük. 

Visszatérhet-e a képregény a gyökereihez? Közelebb hozhatók-e a bibliai történetek ebben a műfajban a ma emberéhez? Szólhat-e a képregény keresztény hősökről? 

A válasz igen, és hogy ez mennyire igaz, arra hadd soroljak fel néhány példát.

Lapokra esett szét a Mózes első könyvét a teremtéstől József történetéig bemutató képregény füzet, amit testvéreimmel együtt sokszor elolvastunk és mivel fekete-fehér volt, olykor-olykor színeztünk is.

A Mire tanít a cseresznyefa című képregény, Dávid Ádám és Németh Gyula alkotása, Mindszenty József hercegprímás életét mutatja be. A Magyarországi Mindszenty Alapítvány gondozásában 2018-ban megjelent füzet azonban nem az első ebben a műfajban. A The truth behind the trial of Cardinal Mindszenty (Az igazság Mindszenty bíboros tárgyalása mögött) 1949-ben látott napvilágot Minnesotában.

A II. János Pál pápa életét feldolgozó képregényt, mely a Dabasi Nyomdában készült 1989-ben, ma így reklámozza az antikvár kiadványokat forgalmazó honlap: „Az egyetlen képes életrajz, amit a Vatikán jóváhagyott... Karol Wojtyla lengyelországi gyermekkorától a pápa ellen elkövetett merényletig!” 

Jan van Ruusbroec középkori flamand teológus és misztikus életét a brüsszeli székesegyházban képregény formájában mutatják be több tablón.

Milyen jó lenne, ha ma is készülnének szentjeinket példaként elénk állító, jó minőségű képregények, melyek nem csak a fiatal generációkat kötik le.

 

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Hol vagyunk otthon?

Az indiai származású Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetessel, a Pápai Magyar Művek volt igazgatójával beszélget magyarországi szolgálatáról Balázs Zsuzsa

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball-Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvétel nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!