JEL újság

Requiem előtt

Pete Polgár Máté2023.09.17

Régi temető a város szélén, amelynek közepén évszázadok óta áll őrt egy kis templom. A toronyban három harang lakik, a legkisebb a lélekharang. Olyan, mint egy család legapróbb tagja, aki szelíden húzódik a sarokba. Amikor éles, csilingelő hangon megszólal, mindenki figyelmét felhívja, még a „z” generáció is ennek hallatán tudja, új halott van. A régiek úgy emlegetik; imára hív, mert egy lélek kiröppent ebből a világból. Amikor a vékony harangnyelv megütötte az őt körülvevő ólomtestet, hirtelen minden szív másképpen vert.

A templomtorony a töltést nézte, hogy húzott határt a folyó ártere és a város közé. Régi rozsdás vasúti híd szaladt a folyó felett. A sínek hosszan haladtak, mint végtelen egyenesek. A tavasz borús, ködös kora délelőttöt hozott. A köd, mint valami gonosz marok, kezdte egyre sűrűbben szorítani a fákkal borított környéket. Az iskola tíz percre gyalog, míg a többiek az öltözőben, addig egy szőkésbarna hajú fiú a híd tövében összegubózva vacog.

Korához képest éretlen, mint ilyenkor a legények bármely honban, de ő különösen is vézna és az arca is túl rémült zsenge férfinak. A város irányába néz, a harangtorony felé, amerre egyre sűrűsödik a köd. Várakozik, majd végre feltűnik a magas szőke lány, akinek hajfürtjei ápolatlanul, hanyagul majdnem a derekáig lógnak. A tavaszi kabát még korai, de gondtenger fejében, amiért nem gombolja be, így a szellő hanyagul csapkodja a szétbontott zöld kapucnis dzsekit. A fiú egy kicsit megnyugszik, ahogy közelít. Mivel a pulykatelepen reggel óta szellőztetnek, a hűvös levegőbe így még kellemetlen szagok is keverednek.

− Nem hittem volna, hogy eljössz – áll meg a magas lány, kicsit távolabb.

Nem beszélgettek még egy mondatnál többet soha. A földön guggoló fiúcska a telefonját veszi elő, megnyitja a hajnalban kapott üzenetet. Felolvassa tárgyilagosan és egyszerre magyarázóan.

− Elegem van belőlük. Találkozzunk holnap a töltési hídon, hozd el, amiről egyszer beszéltél! Maradjunk abban, hogy torna előtt lelépünk az iskolából. Miki bácsi az ügyeletes. A szünetben, rendszerint a hátsó kapunál cigarettázik. Találkozzunk Józsi, ez így nem mehet tovább. Elegem van… – zárja le az idézetet, majd néz fel üveges szemekkel, melyek elárulják, hogy sok este sírta tele párnáját a reménytelenség könnyeivel.

– Itt van akkor? – tesz két ingatag lépést a lány a fiú mellett karnyújtásnyira lévő hátizsák irányába, de Józsi megálljt parancsolóan felmutatja tenyerét.

Lili torkában dobogott a szíve az őrült idegességtől. Válltáskáját könnyedén leemelte, és két kezében szorította, mint ragadozó a prédát. Jobb lába türelmetlenség ritmusát kezdte dobolni. A fiú prózai hangra váltott.

– Azt hiszem, eléggé furcsa látványt nyújtana a külső szemlélőnek a mi találkozásunk. Én a suli fő vesztese, akit imádtak kidekázni az öltözőben. – Megdönti a fejét, halkabban folytatja: – Láttad milyen képeket töltöttek fel rólam?

Lili egy éve dohányzik, ennek megfelelően már mélyebb, öblösebb, nem természetes hangon kérdezi:

– Hogyan is hagyhattad, hogy lehúzzák a nadrágodat?

– Mégis, mit tehettem volna? – néz fel Józsi, aki úgy fest, mint a fájdalmak fiúja.

– Akkor most te is azt mondtad, hogy elég már – keresi bizonytalanul a szavakat Lili.

Megkezdődött a testnevelésóra, a kezdő köröket futják az osztálytársak. Zsolti bácsi pedig bekörmöli a hiányzók nevét a naplóba. Úgy gondolja, ráér óra után jelezni az eltűnt diákokat, akik amúgy is nyolcadikosok. Mi is történhetne két nyolcadikossal egy álmos kisvárosban ilyen szürke ködös napon? A diákoknak fel sem tűntek a hiányzók, csak a szekálódás hiánya okozott egyesekben elvonási tüneteket.

– Lili, az ügyeletes tanárok inkább elfordítják a fejüket, ha sikítást hallanak. A folyosón két tanár is inkább a tegnapi sorozatról trécsel, mint a valódi problémákról. A gyengék kiáltása nem hallatszik az iskolában. Te miért nem röhögsz a többiekkel most az iskolában? Te is mindig csak röhögtél rajtam.

A hídon üldögélő immár nem megtört képet mutat, hanem egyre inkább elszánt kezd lenni.

– Csigavér Józsika, lazíts egy kicsit! – guggol elé, miközben barátságosan int a kezével.

– Miért is akarod ezt? Pont te, aki rajtam kívül minden osztálytársunkkal csókolóztál már. – Kicsit szkeptikussá kezd válni a fiú. – Netán most jöttél rá, hogy a hátad mögött mindenki minek tart. Még a saját udvarhölgyeid is úgy beszélnek rólad. Fúj!

– Józsi! Tudod, mi történt a múlt pénteken? – törli le az első könnycseppet a lány a szeme sarkából.

– Ezért nem jöttél egész héten és ez a magyarázat arra, hogy nem feleltél senkinek az üzeneteire? A diszkóban pedig még a tanároknak is beszóltál, te táncoltál a legkihívóbban, meg kisfiúkkal kezdtél csókpartiba. Ezt is egész héten gúnyolták. Egy gyereket ki is vettek az iskolából. Az ötödikesekkel ez meredek, Lili.

– Maradj már! Az az utolsó Renáta pedig kérte, küldjek egy fotót magamról after bath címmel. Megmondta a beállításokat is. Este már a rendőrség jött hozzánk. Ország-világ előtt megaláztak. Mindenki az én képemet osztja meg és küldi tovább – szipogja Lili.

– Egy meztelen képet magadról elküldeni, igazán csodálkozol, hogy ez lett a vége? Még az osztályfőnök is azt mondta, csak azért nem rúgnak ki, mert valami fejkvótát fizet az állam és azért tudnak fűteni és villanyt kapcsolni – magyaráz az iskola vesztese, aki kicsit feláll, mert fázik már a sínek mellett.

– Ennyit érek csak? Áruló barátokat? Fejkvóta vagyok csupán? Ne tudd meg, miket írogatnak rólam kommentekben! Ez embertelen. Érted? – emelkedik fel Lili, miközben a táskáját lecsapja a földre.

– Hónapok óta minden este lefekvés előtt azt kérdezem magamtól: minek élek? Nem tudhatod, milyen érzés úgy bemenni azon a kapun minden egyes nap, hogy nem tudod, mi vár majd rád. A menzára sem járok, mert félek, hogy hol ugranak nekem. Az anyám meg csak azon hisztizik velem, hogy miért nem teljesítek jobban, mikor állandóan tanulok – fordul a folyó felé a fiú, aki rátámaszkodva a korlátra könnyeit próbálja elrejteni, nyaka vörös, akár a róka.

– A héten otthon voltam, senkit nem érdekelt, miért vagyok otthon. A nevelőapám azt mondta, ha valaki szemtelenkedne velem, azt elintézi. Senki nem jön el hozzám, hogy személyesen mondja el, mi a baja velem. Névtelenek írogatnak. Tegnap jött valami keresztény árus, színes füzetekkel. Az ajtóban azt kérdezte tőlem, hogy mi értelme az életemnek?

Erre Józsi érdeklődő ábrázattal fordult meg.

– Mit mondtál?

– Semmit. Becsuktam az ajtót – biggyed le a szája.

– Én sem tudnék mit mondani, Lili. Senki nem köt ide, nem akarok élni! – dühös lett.

Éppen olyan, aki kész arra, hogy kárt tegyen másban is. Néhanapján, amikor hárman-négyen püfölték a szünetben, ha bemérgedett, alapos kárt tudott okozni az ellenfelekben, de a túlerő végül mindig diadalmaskodott ellene. A lányok meg kacagtak rajta, amint piros foltokkal szégyenkezett ott, lerángatott pólóját lopva visszahúzva. A szégyengőz félelmetes erőt fújt lelkébe.

– Itt van mind a kettő? – sohasem látott higgadtsággal és finomsággal kérdezett Lili.

Közben mindketten a szakadt fülű sporthátizsákra néztek. Ott árválkodott a sín mentén a lucskos kövek körül. A levegő egyre fojtogatóbb lett, miközben a köd vastag páncélt kezdett képezni mindenütt a városban. A megfojtott reménytelenség így telepedett a két lógós szívére is.

– Igazad van Lili, ők ne éljenek! – mondta, azzal letérdelt és széthúzta a táskán a zipzárt.

– Szóval az apád légiós volt, és ma is hoz ezt-azt franciából. Nem fog feltűnni neki, hogy tegnap este eltűnt. Egyáltalán, hogy váratlanul meglátogattad.

– Ne félj, az új barátnővel jól elvannak. Tessék! Ki is van biztosítva. Két kézzel markold! Úgy a biztos találat. Te mész a lány öltözőbe, én a fiúba. Bejelentem, hogy ma utoljára… – magabiztos mosoly és sohasem látott győzelmes ábrázat ült ki Józsira.

– Csak annyit akartam, hogy szeressenek – veszi el a fegyvert Lili.

– Én azzal is megelégedtem volna, ha nem piszkálnak. Minden más maradhat itt. A táskádra sem lesz szükséged többé. Innentől nem vagyunk kis csicskák, akikkel mindent megtehetnek. A mai naptól következménye van az ártatlanok bántásának.

Elindultak, a fiú szavára.

Ott hagyták a vasúti hidat, nem kellett beszélniük többé egy szót sem. A köd velük együtt növekedett a városban. Megszólalt a kis harang. Döbbenten álltak meg, amikor a ködfelhő lopva szállt fel előttük. Láthatták gyászmisére érkezni a feketébe öltözött embereket.

– Lili, nincs fél év vissza a nyolcadikból. Lesz még idő, amikor fognak szeretni téged, engem pedig nem szekálnak. – Józsi e kijelentéssel hátrált meg, a harangot hallva.

– Ezeket vigyük haza, aztán hétfőig szerezzünk igazolást – zárta le tragédia nélkül a kalandot Lili, miközben a két vesztes hazaindult, később tudták meg, győztesen.

A harangnyelv megszokottan végezte kötelességét, miközben az ólomtesthez ütődve öblös hangon hívta imára a híveket, életre a holtakat. És megtörve a gonosz viharokat.
 

 

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A taxis meg az öregasszony

Későre járt. A naphosszi száguldozás után ugyancsak fáradt volt. Arra gondolt, hazamegy. Ám mielőtt elindult volna, a központból megcsörrent a szolgálati telefon.

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.

Szent „fertőzöttségben”

Üde színfoltja volt az őszelőnek, amikor K. Várnagy Márta kaposfüredi magángalériájában megnyílt Kling József szobrászművész Főhajtás a mesterek előtt című kiállítása. Mintegy két tucat kisplasztika állít emléket a művészelődöknek, akik szellemiségükkel örökre fogó tintaként írták be magukat a világ művészettörténetébe.
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!