JEL újság

Rólunk

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségét alapító Csanád Béla professzor a művészekre jellemző érzékenységgel ismerte fel a rendszerváltoztatás hajnalán, hogy nemcsak együvé kell terelni a keresztény életfelfogást valló értelmiséget, hanem fórumot is kell biztosítani számukra: hangot kell kapnia a konzervatív értékrendet képviselőknek, a keresztény és nemzeti elkötelezettségű tollforgatóknak, képzőművészeknek. Ezért Jel címmel lapot hozott létre. A folyóirat címe a kereszt jelére, Krisztus keresztjére utal, amely a hívőknek „Isten ereje és Isten bölcsessége” (1Kor 1,24), egyúttal a feltámadás jele és biztos reménye. Ez a jel minden emberi közösség és a nemzet számára is az élet titka.

   A Jel folyóirat célja ezért mérceként felmutatni a társadalomban a keresztény értékeket, kulturális és nemzeti hagyományainkat egy olyan korban, amikor minden megkérdőjeleződik, mindennek az értékét az ára, a pillanatnyi hasznossága határozza meg.

   Lelkiség és kultúra – e két fogalom útmutatóul szolgál, megjelölve azokat az ösvényeket, amelyekre ráléphetünk, ha belelapozunk a folyóiratba. A Jelet több mint huszonöt éven át nyomtatott sajtótermékként vehették kézbe az olvasók. Az internet térhódításával, a mobil eszközök mind szélesebb körű elterjedésével új lehetőségek nyílnak meg előttünk missziós küldetésünk teljesítésére, az egyházi és nemzeti megújulás, a kereszténység és a magyarság erősítésének szolgálatára.

   A lap online kiadásának tervezésekor könnyen kezelhető, jól átlátható, letisztult felület létrehozása mellett döntöttünk, ezért egyszerűsítettük a lap struktúráját, és rovatokat vontunk össze. Így Lélektükör címszó alatt jelenik meg mindaz, ami eddig az Arcok, vallomások, a Közelkép, vagy a Kortársaink rovatban látott napvilágot, és a publicisztika műfajába tartozó cikkek pedig mostantól a Vélemény rovatban olvashatók. A rövid ismeretterjesztő írások sokszínűsége ezentúl a Kaleidoszkópban köszön vissza. Változatlan formában jelenik meg a Tanulmányok, az Irodalom, a Házunk tája rovat, és megmarad a Szemle is.

   Kollégáimmal azon fáradozunk, hogy a nagy múltra visszatekintő lap online változata is betöltse küldetését, szolgálja a magyar értelmiség szellemi-lelki gyarapodását, és alkalmas eszköze legyen a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének célkitűzései teljesítésében.

Rochlitz Bernadett
főszerkesztő

 

Rólunk

Interjú a Magyar Katolikus Rádióban

Jel a világhálón

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A taxis meg az öregasszony

Későre járt. A naphosszi száguldozás után ugyancsak fáradt volt. Arra gondolt, hazamegy. Ám mielőtt elindult volna, a központból megcsörrent a szolgálati telefon.

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.

Szent „fertőzöttségben”

Üde színfoltja volt az őszelőnek, amikor K. Várnagy Márta kaposfüredi magángalériájában megnyílt Kling József szobrászművész Főhajtás a mesterek előtt című kiállítása. Mintegy két tucat kisplasztika állít emléket a művészelődöknek, akik szellemiségükkel örökre fogó tintaként írták be magukat a világ művészettörténetébe.
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!