JEL újság

Rólunk

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségét alapító Csanád Béla professzor a művészekre jellemző érzékenységgel ismerte fel a rendszerváltoztatás hajnalán, hogy nemcsak együvé kell terelni a keresztény életfelfogást valló értelmiséget, hanem fórumot is kell biztosítani számukra: hangot kell kapnia a konzervatív értékrendet képviselőknek, a keresztény és nemzeti elkötelezettségű tollforgatóknak, képzőművészeknek. Ezért Jel címmel lapot hozott létre. A folyóirat címe a kereszt jelére, Krisztus keresztjére utal, amely a hívőknek „Isten ereje és Isten bölcsessége” (1Kor 1,24), egyúttal a feltámadás jele és biztos reménye. Ez a jel minden emberi közösség és a nemzet számára is az élet titka.

   A Jel folyóirat célja ezért mérceként felmutatni a társadalomban a keresztény értékeket, kulturális és nemzeti hagyományainkat egy olyan korban, amikor minden megkérdőjeleződik, mindennek az értékét az ára, a pillanatnyi hasznossága határozza meg.

   Lelkiség és kultúra – e két fogalom útmutatóul szolgál, megjelölve azokat az ösvényeket, amelyekre ráléphetünk, ha belelapozunk a folyóiratba. A Jelet több mint huszonöt éven át nyomtatott sajtótermékként vehették kézbe az olvasók. Az internet térhódításával, a mobil eszközök mind szélesebb körű elterjedésével új lehetőségek nyílnak meg előttünk missziós küldetésünk teljesítésére, az egyházi és nemzeti megújulás, a kereszténység és a magyarság erősítésének szolgálatára.

   A lap online kiadásának tervezésekor könnyen kezelhető, jól átlátható, letisztult felület létrehozása mellett döntöttünk, ezért egyszerűsítettük a lap struktúráját, és rovatokat vontunk össze. Így Lélektükör címszó alatt jelenik meg mindaz, ami eddig az Arcok, vallomások, a Közelkép, vagy a Kortársaink rovatban látott napvilágot, és a publicisztika műfajába tartozó cikkek pedig mostantól a Vélemény rovatban olvashatók. A rövid ismeretterjesztő írások sokszínűsége ezentúl a Kaleidoszkópban köszön vissza. Változatlan formában jelenik meg a Tanulmányok, az Irodalom, a Házunk tája rovat, és megmarad a Szemle is.

   Kollégáimmal azon fáradozunk, hogy a nagy múltra visszatekintő lap online változata is betöltse küldetését, szolgálja a magyar értelmiség szellemi-lelki gyarapodását, és alkalmas eszköze legyen a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének célkitűzései teljesítésében.

Rochlitz Bernadett
főszerkesztő

 

Rólunk

Interjú a Magyar Katolikus Rádióban

Jel a világhálón

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!