JEL újság

Szeretünk beszélgetni

Jelen idő címmel útnak indul a KÉSZ podcast-sorozata. Első alkalommal Makláry Ákos görögkatolikus parókussal, a szövetség elnökével beszélget Szerdahelyi Csongor.

Ákos atya szerint mai rohanó életünkből hiányoznak a jó, baráti beszélgetések, ezért kifejezetten örül a kezdeményezésnek. A KÉSZ idén 35 éves, már az alapítók is fontosnak tartották a kommunikációt, ami akkoriban a nyomtatott sajtótermékek elindításában nyilvánult meg. A hanganyagok internetes közzététele viszonylag új műfaj, bármikor, vezetés vagy házimunkák végzése közben is hallgatható.

Ákos atya 1989-ben érettségizett, abban az évben alakult meg a KÉSZ, a rendszerváltozás keresztény értékeket szem előtt tartó egyik fontos kezdeményezőjeként. Akkoriban civil kurázsi kellett ahhoz, hogy az egyesületi törvény megszületése után szinte azonnal megszerveződjék. Ebben hatalmas érdeme van Csanád Béla professzornak, a KÉSZ első elnökének. Az ökumenikus alapon szerveződő evangelizációs kezdeményezésnek ma is ugyanaz a hármas feladata: közéleti aktivizmus, a kultúra ápolása és a teremtett világ védelme.

A célok tehát azonosak, de az eszköztár folyamatosan gazdagodott. A KÉSZ 74 helyi csoportban tevékenykedik, és mindig helyben kell eldönteni, hogy közösségi életüket hogyan szervezzék, mire összpontosítsanak. Egy a lényeg – mutat rá a beszélgetésben Ákos atya, Csanád Béla versét idézve: „Mert nem csak magadnak születtél”. Ez a program azért is időszerű, mert a KÉSZ-nek folyamatosan meg kell fiatalodnia. A rendszerváltás körüli években született nemzedék tagjai, akik már túl vannak tanulmányaik befejezésén, családot alapítottak, egzisztenciát teremtettek, rá kell ébredjenek közéleti felelősségükre. Aktívan be kell kapcsolódniuk egyházközségük, településük életébe, azzal a segíteni akaró önzetlen lelkülettel és bátorsággal, amely az alapító keresztény értelmiségieket jellemezte harmincöt évvel ezelőtt.

Sorozatindító beszélgetésünkben ezekről a témákról és húsvét misztériumáról hallhatnak.

A podcastet ide vagy a képre kattintva hallgathatja meg.

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Bástyák vagy világítótornyok?

A szerzetesi iskola fő vonzereje továbbra is a közösség: az életüket Istennek átadó és a tanítványok iránt odaadó szerzetesek jelenléte.

Apostollá válni a Lélek útján

Pünkösd alkalmából újabb epizódokkal jelentkezik a KÉSZ Hitből pajzsot-videósorozata. Ezúttal Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel beszélgettünk.

A Szentlélek közkincs

Az első pünkösd óta tudjuk, hogy a Szentlélek közkincs. Nem titok. Nem bennfentesek előjoga. Kérni kell, és kapni fogod, mert ez megváltásodhoz, örök életedhez tartozik.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!