JEL újság

A szent életű orvos
Kovács Noel • 2024.03.03

A szent életű orvos

„Szeretem a hivatásom, a beteg megtanít Istent egyre jobban szeretni, s Istent szeretem a betegben, s a beteg többet segít nekem, mint én neki. Oly sok szívszeretetet adhatok, hisz a szegény betegek oly sok szeretetre vágynak. Adja Isten, hogy az ő dicsőségére sokaknak segíthessek. Megvigasztalhassam őket, s szívüket hozzád vezethessem.”
Jégvirágos lírai mezőkön
Zsirai László • 2024.02.16

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.
Kudarc, realitás, lehetőség?
Lugosi-Szabó Gergely • 2023.12.09

Kudarc, realitás, lehetőség?

A 2022. évi népszámlálás kapcsán sokan a katolikus egyház, illetve a hagyományos vallási közösségek drasztikus visszaeséséről beszélnek. A népszámláláson a katolikus egyház kudarcot vallott? Vagy ez a realitás?
A genetikailag módosított élő szervezetek
Hajdu Edit • 2023.12.02

A genetikailag módosított élő szervezetek

A kutatókat a teremtett világ rendjében és harmóniájában meghúzódó, számukra még ismeretlen és végeláthatatlan rejtélyek, ok-okozati összefüggések megismerése inspirálja.
Nincs más út, csak az Isten útja
Csatári Bence • 2023.09.01

Nincs más út, csak az Isten útja

Az idén negyvenedik születésnapját betöltő István, a király rockopera minden túlzás nélkül az ezredforduló Bánk bánjának tekinthető akár a dramaturgiáját, akár a zeneiségét, szövegvilágát vagy a témaválasztását illetően. A darabban, ahogy a valóságban is, a katolikus egyház kulcsfontosságú szerepet játszott, ebből a szempontból vizsgáljuk most meg a művet.
A Lélek teremt új kereteket
Németh Emma SSS • 2023.05.11

A Lélek teremt új kereteket

A Szentlélek van életünk középpontjában, mert már az alapítók felismerték, hogy nélküle nemcsak a testvérek lelki élete, de a kapott küldetés teljesítése is elképzelhetetlen. A szociális küldetés megvalósításához, a bajok megelőzéséhez pedig szükséges a modernség is.
Feszültségben
Jancsó András • 2023.03.12

Feszültségben

Immáron tíz éve, hogy megjelent a Szent Péter-bazilika erkélyén Ferenc pápa, hogy „jó estét” kívánjon Róma népének. 2013. március 13-án nem sokkal este hét óra után szállt fel a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, jelezve, hogy két nap után megválasztotta a konklávé az új pápát. A bíborosok a „világ végéről” hívták meg Róma püspökének Jorge Mario Bergogliót, Buenos Aires érsekét.
Beatmisék Siófokon
Csatári Bence • 2023.02.24

Beatmisék Siófokon

A KISZ nem kis konkurenciaharcban volt a római katolikus egyházzal, de az erőfölény okán minduntalan a pártállam kezébe került a gyeplő a fiatalokért való versenyfutásban. Így történt ez a pop-rockzenei életben is, mindemellett n meg kell emlékeznünk a beatmisékről mint a katolikus egyház fontos próbálkozásáról.
A modern kori igricek atyja
Csatári Bence • 2023.01.24

A modern kori igricek atyja

Nem lehetett sehová besorolni, beskatulyázni műfajilag, külön „intézmény” volt. Saját, maga teremtette stílusában egy szál gitárral hódította meg a zenehallgatás mellett gondolkodni is vágyókat, azokat, akik a kádári összekacsintás mellett valami teljesen másra vágytak: őszinteségre, egyenes beszédre.
A hit hullámverése
Rubovszky Rita • 2023.01.22

A hit hullámverése

Mi tette éppen a Kölcsey-verset nemzeti jelképversünkké? Önazonosságunk, együvé tartozásunk, közösségtudatunk legfőbb tárgyiasulásává? Miért ez a vers választódott ki? És miért tudtak rárakódni azok a jelentésrétegek, amelyek ma is képesek hatni?
A por hull csak belé
Valaczka András • 2023.01.20

A por hull csak belé

Madách Imre irodalmi művet írt, s bár a végső válaszokat keresi – vezet-e valahová az emberi történelem; van-e értelme az életnek; együtt lehet-e élnünk bűneinkkel és újra meg újra megismételt hibáinkkal – nem engedett a filozófia csábításának, hanem képekben és történésekben fogalmazza meg a dilemmáit.
A pálos rend alapítója a történeti irodalom tükrében
P. Hesz Attila • 2022.12.30

A pálos rend alapítója a történeti irodalom tükrében

Boldog Özséb és a pálos rend történetéről jelentős számú tanulmány látott napvilágot. Többféle megközelítésben tárgyalták a rend kezdeti történetének lehetséges vonásait. Az elemzések kikerülhetetlen tárgya a Gyöngyösi Gergely által összeállított Vitae fratrum című kézirat és a benne foglaltak valóságtartalmának vizsgálata.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Hol vagyunk otthon?

Az indiai származású Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetessel, a Pápai Magyar Művek volt igazgatójával beszélget magyarországi szolgálatáról Balázs Zsuzsa

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball-Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvétel nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!