JEL újság

Nincs más út, csak az Isten útja
Csatári Bence • 2023.09.01

Nincs más út, csak az Isten útja

Az idén negyvenedik születésnapját betöltő István, a király rockopera minden túlzás nélkül az ezredforduló Bánk bánjának tekinthető akár a dramaturgiáját, akár a zeneiségét, szövegvilágát vagy a témaválasztását illetően. A darabban, ahogy a valóságban is, a katolikus egyház kulcsfontosságú szerepet játszott, ebből a szempontból vizsgáljuk most meg a művet.
A Lélek teremt új kereteket
Németh Emma SSS • 2023.05.11

A Lélek teremt új kereteket

A Szentlélek van életünk középpontjában, mert már az alapítók felismerték, hogy nélküle nemcsak a testvérek lelki élete, de a kapott küldetés teljesítése is elképzelhetetlen. A szociális küldetés megvalósításához, a bajok megelőzéséhez pedig szükséges a modernség is.
Feszültségben
Jancsó András • 2023.03.12

Feszültségben

Immáron tíz éve, hogy megjelent a Szent Péter-bazilika erkélyén Ferenc pápa, hogy „jó estét” kívánjon Róma népének. 2013. március 13-án nem sokkal este hét óra után szállt fel a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, jelezve, hogy két nap után megválasztotta a konklávé az új pápát. A bíborosok a „világ végéről” hívták meg Róma püspökének Jorge Mario Bergogliót, Buenos Aires érsekét.
Beatmisék Siófokon
Csatári Bence • 2023.02.24

Beatmisék Siófokon

A KISZ nem kis konkurenciaharcban volt a római katolikus egyházzal, de az erőfölény okán minduntalan a pártállam kezébe került a gyeplő a fiatalokért való versenyfutásban. Így történt ez a pop-rockzenei életben is, mindemellett n meg kell emlékeznünk a beatmisékről mint a katolikus egyház fontos próbálkozásáról.
A modern kori igricek atyja
Csatári Bence • 2023.01.24

A modern kori igricek atyja

Nem lehetett sehová besorolni, beskatulyázni műfajilag, külön „intézmény” volt. Saját, maga teremtette stílusában egy szál gitárral hódította meg a zenehallgatás mellett gondolkodni is vágyókat, azokat, akik a kádári összekacsintás mellett valami teljesen másra vágytak: őszinteségre, egyenes beszédre.
A hit hullámverése
Rubovszky Rita • 2023.01.22

A hit hullámverése

Mi tette éppen a Kölcsey-verset nemzeti jelképversünkké? Önazonosságunk, együvé tartozásunk, közösségtudatunk legfőbb tárgyiasulásává? Miért ez a vers választódott ki? És miért tudtak rárakódni azok a jelentésrétegek, amelyek ma is képesek hatni?
A por hull csak belé
Valaczka András • 2023.01.20

A por hull csak belé

Madách Imre irodalmi művet írt, s bár a végső válaszokat keresi – vezet-e valahová az emberi történelem; van-e értelme az életnek; együtt lehet-e élnünk bűneinkkel és újra meg újra megismételt hibáinkkal – nem engedett a filozófia csábításának, hanem képekben és történésekben fogalmazza meg a dilemmáit.
A pálos rend alapítója a történeti irodalom tükrében
P. Hesz Attila • 2022.12.30

A pálos rend alapítója a történeti irodalom tükrében

Boldog Özséb és a pálos rend történetéről jelentős számú tanulmány látott napvilágot. Többféle megközelítésben tárgyalták a rend kezdeti történetének lehetséges vonásait. Az elemzések kikerülhetetlen tárgya a Gyöngyösi Gergely által összeállított Vitae fratrum című kézirat és a benne foglaltak valóságtartalmának vizsgálata.
Xaveri Szent Ferenc imájáról

Xaveri Szent Ferenc imájáról

Xavéri Szent Ferenc (1506–1552), jezsuita szerzetest a rendalapító Loyolai Szent Ignáccal együtt 1622-ben, 400 éve avatták szentté. A legtöbb európai egyetem bölcsészeti karának (így a nagyszombati, majd pesti egyetemének is) ő volt a védőszentje. Keleten (főleg India, Kína területén) evangelizált. Ünnepnapját december 3-án tartjuk.
In memoriam Gárdonyi Géza
Hubert Ildikó • 2022.10.30

In memoriam Gárdonyi Géza

Gárdonyi talán kevésbé ismert, de annál szerethetőbb könyvének bemutatásával emlékezünk iskolás éveink kedves szerzőjére, halálának századik évfordulóján.
A ferencesek szolgálata a középkori és újkori járványok idején
Varga Kapisztrán OFM • 2022.09.04

A ferencesek szolgálata a középkori és újkori járványok idején

Bár a ferences rend nem betegápoló rend, tagjait mégis ott találjuk azok között, akik a középkori vagy az újkori járványok idején a betegek testi-lelki szolgálatába álltak. Most arra a kérdésre keressük a választ, honnét is ered ez a magatartásuk, és milyen konkrét példákat látunk a történelem folyamán erre.
Zengő igehirdetés
Kamp Salamon • 2022.06.12

Zengő igehirdetés

„Johann Sebastian Bach evangéliumi művész volt” – írja Pilinszky János. Nincs még egy alkotó, aki úgy közelítette volna meg e fogalmat, mint ő. Ez alkalomból talán hasznos, ha Bach egyetemes hatásának legmélyebb tényezőjét igyekszünk a magunk részéről mi is megfogalmazni.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A taxis meg az öregasszony

Későre járt. A naphosszi száguldozás után ugyancsak fáradt volt. Arra gondolt, hazamegy. Ám mielőtt elindult volna, a központból megcsörrent a szolgálati telefon.

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.

Szent „fertőzöttségben”

Üde színfoltja volt az őszelőnek, amikor K. Várnagy Márta kaposfüredi magángalériájában megnyílt Kling József szobrászművész Főhajtás a mesterek előtt című kiállítása. Mintegy két tucat kisplasztika állít emléket a művészelődöknek, akik szellemiségükkel örökre fogó tintaként írták be magukat a világ művészettörténetébe.
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!