Tanulmányok

Párhuzamok Mindszenty és Wyszynski bíborosok küzdelmeiben

Mindszenty József és Stefan Wyszynski életében több közös jellemzőt fedezhetünk fel. Azonos történelmi korban éltek és vidéki származásúak voltak. A népi vallásosság lelki életük fontos része volt. Hasonló magatartásuk nemcsak hasonló egyéniségükkel és sorsukkal, hanem egy sajátos közép-európai lelkiséggel is összefügg.

Lelkük épülését, hitük és öntudatuk megerősödését keresték

Tudatosította, hogy az Eucharisztikus Kongresszus az Európában is erősödő hitetlenség elleni küzdelem jegyében kerül megrendezésre. A kongresszus missziós célja nemcsak az volt, hogy visszahódítsa az egyházba a társadalmi rétegeket, de a célok között ott szerepelt a bolsevik és náci „újpogányság” elleni tiltakozás is.

Családi levelek Esterházy Jánosról

„Ez az ember, aki visszajött, nem ugyanaz, akit elvittek. Valaki egészen más, kimondhatatlanul nagyobb, nemesebb, fegyelmezett, megedződött a szenvedések tüzében, amelyből Isten segítségével győztesen került ki. Egészen Istenre koncentrál, 100%-ban férfi és 100%-ban katolikus.”

Költészet, imádság

Lelkiségtörténeti téma esetén szembe kell néznünk azzal a helyzettel, hogy a 21. században az egyre csökkenő számú keresztény vallási ismeretanyag messze elmarad attól, amit régebben a család, iskola és templom együtt kiépített az egyénben. Ma már a templomba járók többsége sem ismeri a szentmisén kívüli szertartásokat, lelkiségi alkalmakat.

Korunk számára adott jel

A szentek és boldogok annak a korszaknak jelei, melyben élniük adatott. S ezen korszakokat a szentek s boldogok által megélt élet jelén keresztül tudjuk leginkább jellemezni, értelmezni. Korának ilyen, egyre fényesebben ragyogó jelévé válik Isten szolgája Esterházy János is.

Támogatóink

 

 

NEK2020

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks