Tanulmányok

A katolikus egyház Trianon után

A Magyar Királyság felbomlása a katolikus egyházat is kisebbségi helyzetbe hozta. Az új szituációban ismételten összeütközésbe kerültek a katolicizmus egyetemes alapelvei és a partikuláris nemzeti érdekek, a problémák megoldását illetően pedig gyakran eltért egymástól az egyes kormányok, püspöki karok és a Szentszék álláspontja.

Trianon az egyházpolitika szemüvegén keresztül

A századforduló Monarchiája forrongó közeget képezett. Magyarország a gazdasági felzárkózás sikerpályájára állt: minden évben dobogós helyen végzett Európában. Minden eredmény zárójelbe került azonban azon sorscsapás folytán, ami különös erővel sújtott le a nemzetre. Közép-Európa kétközpontú birodalma forró közegbe került, amelynek részévé váltak az egyházak is.

Gárdonyi Géza csendjei Az én falum elbeszéléseiben

A mindennapi élet csöndje a másokkal való együttélés elengedhetetlen feltétele. Az elcsöndesedés képessége nélkül az ember nem tudja meghallgatni, szeretni és megérteni saját környezetét. A szeretet csöndből születik.

Misszió az evangelizációért, a kultúráért és a közéletért

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyidős a modern kori magyar szuverén demokráciával. A rendszerváltás hajnalán jelentkező rendkívüli társadalmi igényre reagálva az első civil egyesületek egyikeként jött létre a jelenleg legnagyobb magyarországi ökumenikus, vallási evangelizációs civil szervezet.[1]

A pap, a tanár és a költő

Százharminc esztendővel ezelőtt, 1889-ben látta meg a napvilágot Sík Sándor. Az évforduló alkalmából öt tételben idézzük fel a lelkipásztor, a tanár és a poéta alakját.

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks