JEL újság

A földi pokol
Csatári Bence • 2023.11.19

A földi pokol

A történelmet egymással sokszor tudományos diskurzust és polémiát folytató történetírók írják, a nagy folyamatokat pedig mozaikszerű kockákból rakják össze. Ennek fontos összetevői az egyéni sorsok, amelyek megerősítik, árnyalják és gazdagítják a történészek által leírt narratívákat.
Remélem, meghalok!
Fülöp Zsuzsanna • 2023.11.01

Remélem, meghalok!

A Krisztusban való feltámadás ígéretét kapják meg azok, akik Krisztusban halnak meg. De mégis, mit jelent az övéhez hasonló feltámadás?
A jó író is elsősorban jó olvasó
Csatári Bence • 2023.10.18

A jó író is elsősorban jó olvasó

Falusi Márton kötete számos magvas filozófiai gondolatot oszt meg velünk, a művészeti-irodalmi életet magas szellemi intellektusra alapozva elemzi, az olvasónak pedig érdemes rászánnia a figyelmet és az energiát szövegeinek befogadására.
Tartótisztek
Csatári Bence • 2023.08.16

Tartótisztek

A pártállami tartótisztek problematikája nagyobb fajsúlyú ügy az ügynököknél, hiszen ők voltak, akik a Belügyminisztériumban főállásban, kommunista meggyőződésből, feltétel nélkül szolgálták ki az állambiztonság operatív tisztjeiként a proletárdiktatúrát, és váltak a véres kézzel hatalomra jutott Kádár-rezsim tartóoszlopaivá.
Gyermekkorunk letűnt történetei
Csatári Bence • 2023.07.28

Gyermekkorunk letűnt történetei

Dicséretes, ha a szépirodalmi vénával is megáldott újságíró, szerkesztő, kulturális menedzser novellaírásra adja a fejét, és még dicséretesebb, ha műveit meg is tudja jelentetni, az pedig hab a tortán, ha az efféle tevékenysége az érdeklődés folytán nem deficites. Bajnai Zsolt erre vállalkozott, amikor kiadta Csálé képek című kötetét.
Siófok, te csodás!
Csatári Bence • 2023.06.23

Siófok, te csodás!

A Siófok – XX. századi történetek című kötet tizenöt fejezetben emeli ki Siófok elmúlt évszázadának legfontosabbnak tekinthető csomópontjait, rávilágít a kilenc rendszerváltást hozó időszak által előidézett problémakörökre, és számos művelődéstörténeti témát is feldolgoz.
Boldog, akit kiválasztasz
Csermely Tibor • 2023.06.07

Boldog, akit kiválasztasz

Ivancsó István, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanára – még be nem mutatott – háromfelvonásos drámában állít emléket Csépes János görögkatolikus áldozópapnak, aki a hitért és a magyarságért bemutatott papi életáldozat példaképe
Lovas íjász Bibliával

Lovas íjász Bibliával

Ez a könyvecske ebből a „kezdetből” kiindulva vezet bennünket egyre mélyebbre a Biblia titkaiba. Látszólag találomra ragad ki egy-egy történetet, hogy a történelmet és az ókor néprajzát is segítségül hívva kibontsa a szálakat a szentírási könyvek szövedékéből, s kalauzoljon el bennünket az emmauszi tanítványok ráébredéséhez.
Kiállítás a legmodernebb magyar nőről
Csatári Bence • 2023.05.04

Kiállítás a legmodernebb magyar nőről

A mai közbeszédben méltatlanul kevés szó esik Slachta Margitról, az első magyar női parlamenti képviselőről, aki 1923-ban megalapította a máig működő Szociális Testvérek Társaságát. Éppen ezért dicséretes kezdeményezés a Terror Háza Múzeum róla szóló – eleddig hazánkban egyedülálló – kiállítása.
Béke és szeretet legyen a szívben
Csatári Bence • 2023.04.28

Béke és szeretet legyen a szívben

„Béke és szeretet legyen a szívben, ez állt a zöld csillag jegyében” – hallható a leghíresebb Radics Béla-szám, a Zöld csillag refrénjében. Ezt a dalt a korabeli közönség kívülről fújta, a hatalom pedig félt a nemes egyszerűséggel csak a „magyar Jimi Hendrixnek” nevezett gitárosfenoméntól
Via Lucis
Fülöp Zsuzsanna • 2023.04.14

Via Lucis

Az idő és a tér foglyaiként az események egymásutánját mérföldkövek jelzik számunkra, amelyeket csak mi, emberek tartunk észben, mert a változatlan és mozdulatlannak tűnő idő csupán közömbös tekintettel szemléli a világ folyását.
Jézus Krisztus ortodox szemmel
Martos Levente Balázs • 2023.04.06

Jézus Krisztus ortodox szemmel

Hilarion Alfejevnek, a magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának magyar nyelven megjelent Jézus Krisztus című művét a Központi Papnevelő Intézetben mutatták be március 16-án. Az alábbiakban Martos Levente Balázs püspök a kötetet méltató gondolatait adjuk közre.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A taxis meg az öregasszony

Későre járt. A naphosszi száguldozás után ugyancsak fáradt volt. Arra gondolt, hazamegy. Ám mielőtt elindult volna, a központból megcsörrent a szolgálati telefon.

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.

Szent „fertőzöttségben”

Üde színfoltja volt az őszelőnek, amikor K. Várnagy Márta kaposfüredi magángalériájában megnyílt Kling József szobrászművész Főhajtás a mesterek előtt című kiállítása. Mintegy két tucat kisplasztika állít emléket a művészelődöknek, akik szellemiségükkel örökre fogó tintaként írták be magukat a világ művészettörténetébe.
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!