JEL újság

Deportált szavak

Deportált szavak

Korunknak anti-kultúrája kezdetben csak a szerinte méltatlanul szerzett érdemeket akarta eltörölni. De gyorsan eljutott oda, hogy mindent, amivel nem ért egyet, sőt személy szerint azt is, aki elég merész vele egyet-nem-érteni. Régi fogalmak egész sorát deportálta.
Mumus
Pálmai Tamás • 2023.10.30

Mumus

Az orosz-ukrán háborút még elbírta a lelkünk, pedig a szomszédunkban zajlik és magyarokat is érint. Az évezredes, mondhatni bibliai időben gyökerező izraeli–palesztin viszály durva fellángolása azonban már soknak bizonyult. Előhozta a mumust.
Magyar szabadság
Pálmai Tamás • 2023.10.05

Magyar szabadság

Szép névsor. Büszkék lehetünk mindannyiukra, mert együtt, közös erővel, közös célért, közös ellenség ellen harcoltak hősiesen. Példát mutattak emberségből és vitézségből. Meg abból, hogy minden nemzeti torzsalkodáson túl kell lépni és túl is lehet, ha szent cél vezérel minket.
Zajlás
Pálmai Tamás • 2023.09.22

Zajlás

Úgy ismerem magunkat, mint akik habitusokból adódóan nem hagyunk elpusztulni semmi szépet, létfontosságút, emberit, ha tudunk ellene tenni. S ha nem, akkor is megpróbáljuk. Mert zajláshoz szokott magyarok vagyunk.
A legfőbb korparancs
Pálmai Tamás • 2023.08.14

A legfőbb korparancs

A változó világban a legfőbb korparancsunk megmaradni magyarként és keresztényként – mondta minap Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
Alkalmatlan
Pálmai Tamás • 2023.07.26

Alkalmatlan

Nyugat-Európa nemzeteinek nem kellett volna hagyni, hogy újvilági multik vegyék át a hatalmat országukban, és pénzeljék életerős férfiak migrációját. De hagyták, és még segítettek is saját kultúrájuk és vallásuk felszámolásában. Ne csodálkozzanak, ha az önként elkerült keresztény templomaik helyett mecsetbe kell majd menniük.
Könnyebb
Pálmai Tamás • 2023.07.03

Könnyebb

Emberek vagyunk. Tele hibákkal, gyarlósággal, mégis, világméretben kicsinyke, de nekünk óriási Földünkön a teremtés koronái. A legjobban sikerült alkotás, s mégis itt-ott bakikkal.
Mi itt
Pálmai Tamás • 2023.05.30

Mi itt

El lehet játszadozni a gondolattal: nem azért van-e éppen pünkösdkor ez az ünnep, mert a Szentlélek a különböző keresztények közötti egységen akar munkálkodni? Netán még a nemzetek közötti egységen is?
Hommage à Adamis Anna
Pálmai Tamás • 2023.03.14

Hommage à Adamis Anna

Néztem a tévét, és bennem is felébredt egy meg nem írott dal, a lelkem hallotta, mint hangnélküli hangon megszólal. Rádöbbentem, hogy fölkapom rá én is a fejem, éreztem: sebességet vált rá a szívem. Adamis Anna Kossuth-díjának átadását nézve és hallgatva úgy éreztem, hogy halkan járok lépteim fölött, s semmit érzek két ujjam között. Hallgatom, mi sosem hallható, többet mond, mint egymillió szó. Mert valóban furcsa dal a csend.
A reflexió pápája
Németh Emma SSS • 2023.03.13

A reflexió pápája

„Szeretem. Ő az én pápám, minden beszédét elolvasom, azok nekem szólnak” – mondják sokan Ferenc pápáról, miközben vannak olyanok is, akik a pápa spontán válaszai, nyilatkozatai, bizonyos cselekedetei miatt a katolikus hit fellazításától félnek, és talán még attól is tartanak, hogy eretnekségbe viszi az egyházat.
Érdekesség
Pálmai Tamás • 2023.02.08

Érdekesség

És lám, most, 2023 télutójának hektikus – olykor szokatlanul melegen napsütéses, máskor komoran háborús-történelmi – ege alatt évfordulók, vagy méginkább forduló évek furcsa együttállására csodálkoztam rá. Mert publikálásom most lett 18 éves. Azaz nagykorú. Én magam, meg – hála az Istennek egyre szaporodó – családom 33 éve élünk itt, a Trianonban szűkre szabott maradék hazának viharsarkában. Ami krisztusi kor. S hogy még érdekesebb legyen a dolog, most vagyok, február 8-án 65 éves.
Az igazság szolgálója
Jancsó András • 2023.01.05

Az igazság szolgálója

Az óév utolsó napján magához hívta Teremtője XVI. Benedek emeritus pápát. Nyolcéves pápaságát váratlan lemondása zárta le 2013-ben. Visszavonultan és imádsággal kísérte az egyház útját egészen halálig. Személyében nemcsak egy kivételes egyházfő távozott, hanem a 20. század egyik legkiválóbb katolikus gondolkodója is.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A taxis meg az öregasszony

Későre járt. A naphosszi száguldozás után ugyancsak fáradt volt. Arra gondolt, hazamegy. Ám mielőtt elindult volna, a központból megcsörrent a szolgálati telefon.

Sztárpapok

Szociológusok szerint a „sztársztorik” túlmutatnak a filmeken és azt tükrözik, hogy a nemiség, a fiatalság, a politika és a divat miképpen formálják mindennapi kultúránkat. Ma már nemcsak filmsztárokról beszélünk, hanem sztárépítészekről, sőt sztárséfekről is. Alberoni találóan állapította meg, hogy a sztárok ugyan nem tartoznak az uralkodó elithez, de hatalmuk van felettünk fellépésük ereje által.

Szent „fertőzöttségben”

Üde színfoltja volt az őszelőnek, amikor K. Várnagy Márta kaposfüredi magángalériájában megnyílt Kling József szobrászművész Főhajtás a mesterek előtt című kiállítása. Mintegy két tucat kisplasztika állít emléket a művészelődöknek, akik szellemiségükkel örökre fogó tintaként írták be magukat a világ művészettörténetébe.
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!