JEL újság

Egy padban az ellenséggel
Csatári Bence • 2024.03.10

Egy padban az ellenséggel

A szerzőt a való életből vett példa, orosz és ukrán tanítványainak barátsága ihlette meg.
Kötelék
Pálmai Tamás • 2024.02.14

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
Szemenszedett hazugság
Csatári Bence • 2024.02.11

Szemenszedett hazugság

A reklámszlogen, ami azt szajkózza, hogy digitálisnak születtünk, szemenszedett hazugság. Az embert nem arra teremtette a Jóisten, hogy állandóan kapkodja a fejét újabb és újabb vizuális élmények után. Nagy kár lenne, ha a digitális világ átvenné felettünk a hatalmat.
Ezért imádkozom
Pálmai Tamás • 2024.01.23

Ezért imádkozom

Művészetek, álmok, mesék nélkül elviselhetetlen volna a világunk. El sem merem képzelni e fantázia és humor nélküli miliőnket. Mindig jobb világról álmodom, igyekszem tenni érte.
Fordulópont
Pálmai Tamás • 2024.01.04

Fordulópont

Voltunk már kompország, legvidámabb barakk, Európa védőbástyája. Lesajnáltak, eladtak, lenéztek, megsemmisítettek volna, mi mégis maradtunk. Valamit tudunk, ha még nem is tudatosult ez bennünk, valamiért mindig megmaradtunk.
A keresztény értelmiség feladata és felelőssége a média területén

A keresztény értelmiség feladata és felelőssége a média területén

Ha felismerjük mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a média magában hordoz, akkor kapukat tudunk megnyitni a keresztény értékek, az örömhír közlése, továbbadása és megosztása terén.
Deportált szavak

Deportált szavak

Korunknak anti-kultúrája kezdetben csak a szerinte méltatlanul szerzett érdemeket akarta eltörölni. De gyorsan eljutott oda, hogy mindent, amivel nem ért egyet, sőt személy szerint azt is, aki elég merész vele egyet-nem-érteni. Régi fogalmak egész sorát deportálta.
Mumus
Pálmai Tamás • 2023.10.30

Mumus

Az orosz-ukrán háborút még elbírta a lelkünk, pedig a szomszédunkban zajlik és magyarokat is érint. Az évezredes, mondhatni bibliai időben gyökerező izraeli–palesztin viszály durva fellángolása azonban már soknak bizonyult. Előhozta a mumust.
Magyar szabadság
Pálmai Tamás • 2023.10.05

Magyar szabadság

Szép névsor. Büszkék lehetünk mindannyiukra, mert együtt, közös erővel, közös célért, közös ellenség ellen harcoltak hősiesen. Példát mutattak emberségből és vitézségből. Meg abból, hogy minden nemzeti torzsalkodáson túl kell lépni és túl is lehet, ha szent cél vezérel minket.
Zajlás
Pálmai Tamás • 2023.09.22

Zajlás

Úgy ismerem magunkat, mint akik habitusokból adódóan nem hagyunk elpusztulni semmi szépet, létfontosságút, emberit, ha tudunk ellene tenni. S ha nem, akkor is megpróbáljuk. Mert zajláshoz szokott magyarok vagyunk.
A legfőbb korparancs
Pálmai Tamás • 2023.08.14

A legfőbb korparancs

A változó világban a legfőbb korparancsunk megmaradni magyarként és keresztényként – mondta minap Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
Alkalmatlan
Pálmai Tamás • 2023.07.26

Alkalmatlan

Nyugat-Európa nemzeteinek nem kellett volna hagyni, hogy újvilági multik vegyék át a hatalmat országukban, és pénzeljék életerős férfiak migrációját. De hagyták, és még segítettek is saját kultúrájuk és vallásuk felszámolásában. Ne csodálkozzanak, ha az önként elkerült keresztény templomaik helyett mecsetbe kell majd menniük.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Hol vagyunk otthon?

Az indiai származású Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetessel, a Pápai Magyar Művek volt igazgatójával beszélget magyarországi szolgálatáról Balázs Zsuzsa

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball-Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvétel nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!